featured news

Financial Times: Timber advocates reach for the skies The Smile

The Smile features as an exemplar of innovative use of CLT in the Financial Times’ article on the cutting edge of a new timber architecture.[more..]

The Smile features as an exemplar of innovative use of CLT in the Financial Times’ article on the cutting edge of a new timber architecture.

‘After more than three centuries, a wooden architecture is once more taking shape in the city, which is leading the world in large-scale urban timber construction… However, temporary and experimental buildings are starting to nurture that experience. Last year Alison Brooks Architects built the world’s largest CLT tubular structure at site. The Smile… was a single, simple curve erected for the London Design Festival… London may no longer be surrounded by the forests of the Elizabethan era, but it is at least at the cutting edge of a new timber architecture’.

Click here to read the full article.

Source
Financial Times
Claire.McGuinness [less..]

Robert Elms in conversation with Alison Brooks

Sun, 05/21/17 , 13:25
Urban Village Fete
Urban Village Fete (map)

Alison Brooks will join BBC Radio’s Robert Elms this Sunday at Greenwich Peninsula Urban Village Fete as part of his series Living for the City.

[more..]

Alison Brooks will join BBC Radio’s Robert Elms this Sunday at Greenwich Peninsula Urban Village Fete as part of his series Living for the City.

This year Robert will be in conversation with five influential female role models in aspirational industries, discussing their importance in shaping the landscape and celebrating their achievements.

Curated by Hemingway Design, the Urban Village Fete is a contemporary twist on the traditional village fair that celebrates the best in design, music, art, innovative events and modern craftmanship.

The Fete runs from 12pm until 7pm on Sunday 21 May and is free to attend. For more information, click here. 

Sun, 05.21.17 , 13:25
Urban Village Fete
Urban Village Fete
When
Where
Urban Village Fete (map)
Website
weareurbanvillage.co.uk
Claire.McGuinness [less..]

Green light for ABA’s third project in South Kilburn Durham & Gloucester Court

Durham & Gloucester Court is a step closer to construction as Brent Council announces a Development and Sale Agreement with Telford Homes.[more..]

Durham & Gloucester Court is a step closer to construction as Brent Council announces a Development and Sale Agreement with Telford Homes.

Alison Brooks Architects have designed 84 of the 236 units in this mixed-tenure residential development which forms part of the South Kilburn Estate Regeneration Masterplan for the London Borough of Brent. Phase 3 of the Masterplan is led by Feilden Clegg Bradley Studios with Alison Brooks Architects and Gort Scott, with landscape by Grant Associates. The scheme has received detailed planning consent and Telford Homes intend to start on site by September 2017, with completion due in 2021.

Amar Dave, Strategic Director Regeneration and Environment, Brent Council said: “We’re serious about making this borough an amazing place to live and are working hard to build the homes that people need. The partnership with Telford Homes brings us one step closer to delivering our target of 2,400 new homes in South Kilburn.”

Jon Di-Stefano, Chief Executive of Telford Homes, commented: “We are delighted to have been selected as the preferred partner of the London Borough of Brent for the redevelopment of Gloucester House and Durham Court. South Kilburn is undergoing major regeneration and our involvement represents the start of an exciting new relationship with Brent and our first development in the Borough. We look forward to exchanging contracts in the near future and commencing work on site later this year.”

For more about Durham & Gloucester Court, click here. 

Source
Brent Council
Claire.McGuinness [less..]

The Smile wins Architizer A+Award The Smile

A Winning Smile! We’ve won the Jury’s Award for the Cultural-Pavilions category in the Architizer A+Awards 2017, announced 11th April.  The Smile was also shortlisted in the Pop-Ups, Temporary and Wood categories.[more..]

A Winning Smile! We’ve won the Jury’s Award for the Cultural-Pavilions category in the Architizer A+Awards 2017, announced 11th April.  The Smile was also shortlisted in the Pop-Ups, Temporary and Wood categories.

The highlight of the 2016 London Design Festival, The Smile was an experimental public pavilion designed by Alison Brooks Architects and engineered by Arup. Conceived as a habitable arc poised on the horizon, The Smile offered an immersive sensory environment integrating structure, surface, space and light. Using only cross laminated timber, the 34-metre-long dynamically curved space was an installed in the Chelsea College of Art (UAL) Parade Ground opposite Tate Britain. It was open to the public for 4 weeks attracting 30,000 visitors. With 290m online views and thousands of Instagram photos, the Smile sparked a global audience with its spectacular scale, pure form, and advanced timber engineering.

Each end of the Smile focused on a particular view of the locality – at one end a tree crown, at the other end the Edwardian façade of Chelsea College. Small perforations along the length of the tube expressed the forces acting on the CLT, translating the forces into light patterns for the Smile’s interior. Unique to tulipwood as a structural material is its beautiful grain and fine finish. Along with its unique curved floor, natural timber scent and unusual acoustic qualities, the Smile was ‘the most complex structure ever built in CLT’.

The project brief was to create a magnet for public engagement with architecture and design, while demonstrating the extraordinary properties of tulipwood, a North American hardwood tree species that is twice as strong and half as heavy as softwood. The Smile’s 12m long x 4m wide x 3m high CLT cantilevers were engineered to support 60-100 people at one end with only a 1m deep timber footing. The Smile one of the most important developments in a decade of research into structural timber innovation by The American Hardwood Council and Arup.

The Architizer A+Awards is the largest awards program focused on promoting and celebrating the year’s best architecture and products. Its mission is to nurture the appreciation of meaningful architecture in the world and champion its potential for a positive impact on everyday life. The shortlist of five finalists per category was nominated by an international jury of industry leaders from architecture, technology, art, fashion and design fields. The awards culminate in a red carpet gala celebration in New York in May.

 

Source
The Architizer A+Awards
Claire.McGuinness [less..]

Christie’s International Real Estate: Meet the Architects Lens House

Alison Brooks advises Christie’s International Real Estate Magazine’s readers on how best to work with architects to design and build their dream home in The Architecture Issue.

[more..]

Alison Brooks advises Christie’s International Real Estate Magazine’s readers on how best to work with architects to design and build their dream home in The Architecture Issue.

In this feature, the potential of both new builds and renovations – in the form of ABA’s Lens House in London – are explored:

‘A home is such a high-performance piece of architecture… People experience their home every single day, and it is tested at all times; it has to live up to this scrutiny. An architect’s skill is to be able to make domestic space, form, and materials work as art, and in ways you would not have thought of yourself, such as inventive approaches to working with light, capturing unexpected views, and creating new relationships – it’s about connecting spaces and people more joyfully.’

To read the full article, click here.

Source
Christie's International Real Estate Magazine
Claire.McGuinness [less..]

Dezeen: Ely Court Feature Ely Court

‘Balconies with bronze frames break up the brick exterior of these three housing blocks in northwest London by Alison Brooks Architects – a finalist for this year’s Mies van der Rohe Award’.

[more..]

‘Balconies with bronze frames break up the brick exterior of these three housing blocks in northwest London by Alison Brooks Architects – a finalist for this year’s Mies van der Rohe Award’.

‘Brooks’ London firm designed Ely Court to create 44 new homes as part of the South Kilburn Estate Regeneration Masterplan – one of the largest regeneration schemes in London.

The 6,509-square-metre complex is made up of three residential blocks named Terrace, Link block and the Flatiron arranged around a garden square’.

To read the full piece, click here.

Source
Dezeen
Claire.McGuinness [less..]

Greenwich Peninsula towers receive planning

Planning permission has been granted for our ambitious new residential scheme designed for Knight Dragon’s Greenwich Peninsula development.

[more..]

Planning permission has been granted for our ambitious new residential scheme designed for Knight Dragon’s Greenwich Peninsula development.

The design comprises 400 residential units within a cluster of 4 residential towers of varying heights, with co-work and leisure space at ground floor and podium level. A colonnaded plinth connects all these elements, forming a generous communal garden. The scheme sits in a prominent location along the eastern edge of the site’s Central Park, which will itself be a focal point for the community in the great tradition of London garden squares.

Appearing as if carved from a single block, the four buildings radiate in plan, responding to the curve of the park edge opposite, while maximising views of the area and river. The metal lattice expression of the towers and their tapering forms were inspired by the industrial heritage of the local area; the gas holders and cast iron clad chimneys of Greenwich Power Station.

The two towers – 28 and 17 storeys – on the south west of the site, face directly onto Central Park. Two lower buildings of 12 and 5 storeys are located to the north east of the site. Collectively, the towers will provide high quality and fully accessible homes with a variety of types and tenures. Each building has 360 degree views, colonnades, roof gardens and co-working spaces.

Alison Brooks commented, “We’re delighted to be working with Knight Dragon and that our designs received unanimous consent from the Royal Borough of Greenwich. Our intention was to create a robust, adaptable urban block with generous  proportions that reinforces the Peninsula’s cosmopolitan identity.”

Greenwich Peninsula is one of the largest regeneration projects in London. Situated in east London, in the Royal Borough of Greenwich and across the River Thames from Canary Wharf, it consists of seven new neighbourhoods masterplanned by Allies and Morrison.

Claire.McGuinness [less..]

Architects’ Journal: Ely Court only UK finalist for EU Mies Award 2017 Ely Court

‘Alison Brooks Architects’ RIBA Award-winning Ely Court in north west London is the only UK finalist chosen for the 2017 Mies van der Rohe Award.

‘Alison Brooks Architects’ RIBA Award-winning Ely Court in north west London is the only UK finalist chosen for the 2017 Mies van der Rohe Award.

The 43-home scheme in South Kilburn made the five-strong shorlist alongside a museum in Poland by BBGK Architekci; a house in Denmark by Lundgaard & Tranberg Architects; a museum in France by Rudy Ricciotti and a block of flats in the Netherlands by NL Architects and XVW architectuur.

In December it was revealed that 19 schemes from the UK had made it on to a 356-strong longlist for the prestigious pan-European award. These included FAT’s A House for Essex; MUMA’s Whitworth Gallery in Manchester; Caruso St John’s Newport Street Gallery in London;  DRDH’s Stormen concert hall and library in Bodø in Norway, and AL_A’s MAAT cultural centre in Lisbon.

The Mies van der Rohe Award, the biennial European Union Prize for Contemporary Architecture, is widely recognised as the highest accolade in European architecture and features a €60,000 (£51,000) top prize.’

Read more in The Architects’ Journal article here.

Source
Architects' Journal
Claire.McGuinness [less..]

Ely Court selected as EU Mies Award 2017 finalist Ely Court

ABA’s Ely Court has been selected as one of just five finalists from a shortlist of 40 for the prestigious 2017 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award. [more..]

ABA’s Ely Court has been selected as one of just five finalists from a shortlist of 40 for the prestigious 2017 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award. Ely Court is a 43-dwelling mixed-tenure scheme for London’s South Kilburn Estate Regeneration Masterplan for Brent Council.

The European Commission and the Fundació Mies van der Rohe announced the five finalists at a press conference on 15th February at the Mies van der Rohe Pavilion.

Stephen Bates, architect and Chairman of the Jury said: “Our instincts could be summed up by the words of Peter Smithson: ‘things need to be ordinary and heroic at the same time’. We were looking for an ordinariness whose understated lyricism is full of potential”. 

Malgorzata Omilanowska, art historian, former Minister of Culture in Poland and member of the Jury, said: “social housing, memory and the problem of context and new constructions in the old city centres have proven to be important to us as a Jury. The finalist works show the problematic of our time; what has happened in the last year reveals the really deep problem of populism and the lack of memory. These 5 projects show the problem that we face as citizens, not only as architecture specialists, but as members of today’s society.” 

Anna Ramos, Director of the Fundació Mies van der Rohe, said: “The Jury’s selection consolidates the European Union Prize for Contemporary Architecture—Mies van der Rohe Award as a strategic element by which to promote research into, debate on and dissemination of contemporary architecture in Europe. Issues such as collective housing, the complexity of the European city—both contemporary and historical—and the ability of architecture to create symbolic spaces provide us with the opportunity to extend the debate on the finalist works beyond architectural circuits, because they respond to the concerns of today’s European society.”

The Prize is awarded biennially to works completed within the previous two years. The principal objectives are to achieve a thorough understanding of the transformation of Europe’s built environment; to recognize and commend excellence and innovation in the field of architecture and to draw attention to the important contribution of European professionals in the development of new ideas, the clients who support them and the citizens that enjoy them. The Jury will visit the five works in April and the Prize Winner and the Emerging Architect Winner will be announced in Brussels on 16th May. The process will culminate with the Awards Ceremony on 26th May at the Mies van der Rohe Pavilion, marking several days of Open Doors throughout Europe during which sites of the shortlisted works will be open for visits by the general public.

The four other finalists are:

  • deFlatKleiburg, Amsterdam, by NL Architects and XVW architectuur, Amsterdam
  • Kannikegården, Ribe, by Lundgaard &Tranberg Architects, Copenhagen
  • Katyn Museum, Warsaw, by BBGK Architekci, Warsaw
  • Rivesaltes Memorial Museum, Rivesaltes/Ribesaltes, by Rudy Ricciotti, Bandol

 

Source
EU Mies Award
Claire.McGuinness [less..]

Exeter College Cohen Quad update Exeter College Cohen Quad

We are pleased to announce that Alison Brooks Architects’ first major civic and educational commission, Exeter College Cohen Quad, University of Oxford, is nearing completion as the cloisters, cafe and junior common room are now in use.

[more..]

We are pleased to announce that Alison Brooks Architects’ first major civic and educational commission, Exeter College Cohen Quad, University of Oxford, is nearing completion as the cloisters, cafe and junior common room are now in use.

Collegiate quadrangles form the basis of Oxford’s academic and urban fabric, providing learning, study and social spaces for academic communities. The Cohen Quad offers the first fully accessible, purpose designed social learning space in the history of the university. Ahead of the Quad’s full completion later this spring, the students have already started to enjoy the cloisters, cafe and junior common room. In particular, the ellipsoidal, cross-laminated timber arches of the cloisters are proving to be a popular gathering spot for the college community and fellows.

Click here to discover how we are creating a contemporary social heart for Oxford University’s fourth oldest college.

“It really is a superb building… the light and the quality of materials provide a stunning environment for living and working.”Exeter College

Claire.McGuinness [less..]